Cristina is geboren op 6 mei 1957 in Gaeta (Italië). Met haar ouders emigreerde ze naar Nederland. Ze volgde na de HAVO de avondschool MO-akte tekenen en lessen aan de vrije academie in Rotterdam. Is vanaf 1992 lid van Kunstkring Voorne. Richtte in 2002 het Open Atelier in de Pauluskerk op. Met de thematiek in haar werk: hoop en liefde, wil ze mensen in aanraking brengen met schoonheid.

Ze geeft regelmatig workshops aan o.a. psychiatrische cliënten, mensen met verstandelijke beperkingen, op scholen, vrouwendagen, en Volksuniversiteiten. Ze werkt parttime in de bibliotheek van Hellevoetsluis als coördinator kunst en cultuur.

Cristina Vaudo werkt niet uitsluitend vanuit haar gevoel. Zij laat zich ook inspireren door betekenisvolle teksten en situaties in de samenleving die haar raken. Poëzie over liefde en dood is een inspiratiebron. Ook uit onverwachte bijzondere ontmoetingen die haar aan het denken zetten en haar een andere kijk op het leven geven put ze inspiratie. Qua thematiek herken je bijbelse – en mythologische motieven.

Liefde, woede, lust en passie zijn de motor van het scheppende vermogen. Zonder deze emoties kan zij niet schilderen. In het figuratieve werk van Cristina staat de mens centraal. Zij schildert de mens, het leven. Niet verpakt maar in zijn ware gedaante. Schoonheid en verval ondersteunen elkaar in haar werk. Niet alleen de figuur is van belang, ook de gestalte, de houding en kleurcombinaties.

Zij schildert niet vanuit een vastomlijnd idee maar wil spontaan datgene schilderen wat haar aangrijpt. Als ondergrond schildert Cristina het liefst op wat zij noemt “levend” materiaal”: hout, zeil, karton, enz. Of ze bewerkt de doeken met een impasto zodat de indruk gegeven wordt een oude muur te zijn, met een geschiedenis. Waar weer en wind en de mensen hun sporen op hebben achtergelaten.

Foto’s atelier: Jan Willem van den Berg
Foto bij Vulkaan de Etna: Romana Walters