Voor de laatste keer is er een expositie te zien in Galerie Medea aan de Bergweg in Rotterdam. De galerie sluit zijn deuren op 1 mei 2007. Exposanten zijn Medea Djaparidze en Cristina Vaudo, jarenlang de drijvende kracht achter de galerie.

Op 23 november 2001 opende Galerie Medea zijn deuren aan de Bergweg. Een jaar daarvoor was de galerie al begonnen op een ander adres. Sinds die tijd zijn er talrijke exposities geweest van schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, objecten, sieraden en kleding. Een van de hoogtepunten was de viering van het lustrum op 8 mei 2005 – met Georgische wijn en muziek van Georgische muzikanten – waarbij meer dan tweehonderd mensen aanwezig waren, onder wie veel Georgiërs. Een andere hoogtepunt was de mode-expositie van Olga en Nino uit Georgië in maart 2006 met eigen ontworpen en gemaakte kledingstukken en accessoires van vilt, wol en zijde.

Galerie Medea was niet alleen expositieruimte. De galerie was tevens een ontmoetingsplaats van Georgische vluchtelingen in Rotterdam. Een aantal hulpverlenende instanties, waaronder de Stichting voor Kerkelijk Sociale Arbeid en het Diaconaal Centrum Pauluskerk realiseerde daar een plek met een multifunctioneel karakter, zoals sociale dienstverlening aan Georgiërs en andere Oost-Europeanen die in Nederland verblijven en in moeilijkheden verkeren. De Pauluskerk werkt nauw samen met de Internationale Organisatie van Migratie – IOM – en probeert Oost-Europeanen te helpen die, vaak door heimwee overmand, naar huis terug willen. Bovendien steunt de Pauluskerk met een speciaal project Georgische vluchtelingen uit Abchazië in een hotel bij het Meer van Tbilisi, waar zij gestimuleerd worden een zelfstandig bestaan op te bouwen.

De exposities in Galerie Medea werden altijd geopend door dominee Hans Visser van de Pauluskerk. Ook op deze afscheidstentoonstelling sprak hij de openingswoorden, gericht aan de twee vrouwen die al die jaren de exposities van anderen hadden verzorgd. Niet alleen voor de vluchtelingen en bezoekers is de galerie van betekenis geweest, ook voor dominee Visser, zoals blijkt uit de door hem geschreven uitnodiging voor de afscheidstentoonstelling: “Het was voor mij ook leerzaam om mij wat verder te bekwamen in de wereld van de kunst. Wat ik buitengewoon gewaardeerd heb, is de ontdekking hoezeer kunst en religie met elkaar samenhangen, hoe religie door de kunst op een veel betere manier kan worden uitgelegd aan de mensen. Persoonlijk heb ik dus veel te danken aan Galerie Medea”. Er zijn plannen de galerie later in het jaar op een ander adres voort te zetten..

Schilderijen van Cristina Vaudo en Medea Djaparidze
Afscheidstentoonstelling met werk van Medea Djaparidze en Cristina Vaudo 7 april – 1 mei 2007 Galerie Medea, Bergweg 301, Rotterdam Telefoon 010 – 467 8614 Openingstijden ma t/m za 10.00 – 17.00 uur